Stránky jsou momentálně ve výstavbě.

Éčka - potravinová aditiva

 

Co jsou éčka, neboli aditiva?

Přídatnými látkami (Aditiva = Éčka) se rozumí látky, které se bez ohledu na jejich výživovou hodnotu zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada. Přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy stávají součástí konečné potraviny. Seznam přídatných (aditivních) látek označovaných na potravinách E kódy a povolených pro použití v potravinách podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR č. 304/2004  Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek v potravinách

Každá přídatná látka, která má být schválena pro použití do potravin, musí projít přísným hodnocením zdravotní nezávadnosti Při přípravě evropských právních předpisů je konzultován Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který přídatné látky posuzuje a schvaluje z  hlediska jejich možného rizika bezpečnosti potravin. Vychází i ze zásad, které pro používání přídatných látek po důkladném toxikologickém zhodnocení stanovila Světová zdravotnická organizace ve spolupráci se Světovou organizací pro výživu.

Přídatné látky lze používat při výrobě potravin v případech, kdy:

- je prokázána jejich technologická potřeba

- ve stanovených množstvích nepředstavují riziko pro spotřebitele

- při jejich použití je zachována výživová hodnota potraviny

- prodlužují trvanlivost potravin nebo zlepšují jejich organoleptické vlastnosti

- jsou prospěšné při výrobě, zpracování, přípravě, balení, dopravě nebo skladování za předpokladu, že nezakrývají použití závadných surovin nebo nehygienických postupů při výrobě.

Přídatná látka obsažená v potravině musí být na obalu potraviny označena v údajích o složení potraviny uvedením názvu látky nebo jejího číselného kódu E. a názvu kategorie do které přídatná látka patří. (např. barvivo, sladidlo, konzervant, zahušťovadlo atd.). Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů. V rozporu s tím však je označování kódem E laickou veřejností vnímáno spíše negativně. Tím paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná.Kontrolou nad dodržováním českých právních předpisů pro používání přídatných látek je pověřena Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.

 

Používání přídatných látek odpovídající předpisům ČR je proto bezpečné, při dodržení stanovených limitních hodnot neohrožuje zdraví spotřebitelů a odpovídá současným světovým poznatkům.

Horoskopy Cyklomapy Kurzovní lístek Slovník Doprava Mapy TV program Počasí
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one